Liman – istorijat

ISTORIJAT SPORTSKOG NAUTIČKOG KLUBA “LIMAN” – ZEMUN

1998. god.

NK “Liman” osnovali su kajakaši, veslači i ljubitelji vodenih sportova. Te davne 1998 god. smo zvanično počeli da organizujemo Drinsku kajakašku regatu i Uvačku regatu koje su iz godine u godinu postajale sve posećenije i polako dobile i međunarodni karakter. Naravno, odlazili smo i na druge reke, jezera i mora u našoj organizaciji i posećivali smo  regate koje su drugi organizovali.

1999. god.

Teška ratna godina ostavila je traga, samo nekoliko veslačkih vikenda.

2000. god.

Akcije; Tara, Dunav, počinjemo sa izgradnjom prikolice za čamce i nalazimo našeg prvog sponzora za kabanice i majice.

2001. god.

Odlazimo na jednu od najmasovnijih veslačkih regata Vogalongu u Veneciji, dužine 34 km. Takodje veslamo Dunav i Tisu.

2002. god.

Veslamo Drinom, od Perućca do Save, i dalje do Beograda, uspevamo da nabavimo nekoliko falbot čamaca.

2003. god.

Zvanično sa turističkom organizacijom ”Nova Varoš” organizujemo Uvačku regatu Uvačkim, Zlatarskim, i Radonjskim jezerom.

2004. god.

Odbor za turizam pri kajakaškom savezu Srbije, na čelu sa Aleksandrom Petrovićem i Mišom Zdravkovićem, smo veoma uspešno vodili i takođe organizovali međunarodnu Dunavsku TID regatu dugi niz godina.

2005. god.

Oganizovano sa kombijem, prikolicom i čamcima odlazimo na 50u TID regatu od Ingolštata do Bratislave.

2006. god.

Raftingom počinjemo da se bavimo od samog početka osnivanja kluba odlazeći na Taru, Lim i Ibar.

Zajedno sa drugim klubovima organizujemo 2006. god. prvo Državno rafting prvenstvo.

Organizacijemo prvu Beogradsku regatu rekom Dunav. Start regate je uglavnom kretao iz Slankamena, Banovaca, ili Batajnice, a uvek se završavao na Zemunskom keju.

Krajem godine predsednik našeg kluba, Boris Purjakov, potpisuje povelju o osnivanju regionalne rafting lige zajedno sa još četiri predstavnika balkanskih država i samim tim se obavezuje na organizaciju velikih rafting takmičenja.

2007. god.

Organizujemo prvo Međunarodno rafting takmičenje u Srbiji, Euro Kup Lim 2007, na stazi Kumanica sa učešćem velikog broja evropskih ekipa. 

Predstavnici Internacionalne Rafting Federacije – IRF daju nam visoku ocenu i samim tim Srbiji se otvaraju vrata za velika rafting takmičenja. Muška ekipa našeg kluba osvaja prvo mesto na Državnom prvenstvu, a naš ženski tim takođe postaje prvak Srbije. Iz naših redova na Svetsko prvenstvo u Koreju odlazi jedan rafting sudija. Stajemo odlučno na čelo Rafting Saveza Srbije u nameri da unapredimo rafting sport.

2008 god.

Po drugi put organizujemo Euro Kup Lim veoma uspešno, ovaj put na novoj stazi Strugovi, i ovaj put pokrovitelj takmičenja je opština Prijepolje. Naš muški i ženski tim su reprezentacija Srbije i brane naše boje na Evropskom prvenstvu u Austriji, a srpskoj reprezentaciji je to prvo takmičenje na prvenstvu Evrope. Na ovo veliko takmičenje odlaze i dvojica međunarodnih sudija iz našeg kluba.

Kuriozitet je da je naš predsednik kluba organizovao Euro Kup Struma 2008. u Bugarskoj i spustio premijera Bugarske, Sergeja Staniševa, na spust stazi u duzini od 6 km, a premijer je otvorio ovo takmičenje. Ova trka će se pamtiti i po nagradnom fondu od 6000 eura, besplatnom smeštaju takmičara u hotelima sa 3 i 4 zvezdice, 20 potpuno novih čamaca i oko 40 novinarskih i TV ekipa.

2009. god.

Srbija dobija do tada najveće međunarodno rafting takmičenje, Svetski Kup Nišava 2009. Tada predstavnici IRFa zajedno sa trenerima i takmičarima potvrđuju da je ovo najbolje organizovani Svetski kup do sada. Pokrovitelj je grad Niš, a organizator takmičenja NK ”Liman”, Zemun, koji dovodi dvostrukog prvaka sveta, reprezentaciju Brazila. Tu su i reprezentacije Čilea, Indije, Rusije – tri muške ekipe i jedna ženska ekipa svi iz dalekog Sibira. Ovi takmičari dolaze 7 dana pre takmičenja, a mi im obezbeđujemo svakodnevne treninge i sportsko druženje.  Evropu predstavljaju ekipe Holandije, Češke, Mađarske,  Slovenije, Hrvatske, BIH, Bugarske itd. Za ovaj Svetski Kup uz pomoć sponzora obezbedili smo 1100 pansiona za takmičare i nagradni fond od 4000 eura. Postavili smo preko 50 stubova za postavljanje kapija na stazi i uveli rasvetu i struju u kampu na samoj obali. Ekipni smo prvaci Evrope; naše devojke osvajaju maksimalan broj poena na Euro Kupu i Srbija po prvi put dobija ovakvo odličje.

Jubilarni treći po redu Euro Kup Lim 2009. pod pokroviteljstvom grada Prijepolja, a u organizaciji našeg kluba i pored minimalnih sredstava ovo takmičenje organizujemo na zavidnom nivou. Naše devojke su reprezentacija na Svetskom prvenstvu u Banja Luci gde nas predstavljaju  i 9 sudija iz našeg kluba. Iniciramo stvaranje Udruženja Rafting Sudija Srbije, a naš klub ima 10 međunarodnih rafting sudija i troje republičkog nivoa.

2010.god.

Snow rafting je nešto sasvim novo što pokrećemo u Srbiji početkom godine. Takođe 13. o3. u Lienzu, Austrija, na Svetskom prvenstvu u snow kajaku po prvi put Srbija ima svog predstavnika; tada smo dostojno predstavili svoju zemlju.

Organizovali smo ekspediciju na rekama Visočicu, Jermu celim njihovim tokom, a sa nama su bile TV i novinarske ekipe, i napravljena su dva filma pod nazivim “Čitanje reke”.

Dunavom kroz celu Nemačku od Ingolštata do Pasaua na TID regati veslalo je 11 naših članova.

Domaćin Evropskog kupa Nišava 2010 je grad Niš, a organizator takmičenja NK Liman – Zemun, i ovaj put strane ekipe dobijaju besplatan smeštaj i hranu kao i svi takmičari kao i idealne uslove za sportsko nadmetanje.

Radosni odlazimo  na Evropsko prvenstvo u Italiji gde je naša ženska ekipa reprezentacija Srbije, a veoma tužni se vraćamo. Svetsko prvenstvo R4 je u Holandiji gde nas predstavljaju naše devojke na atraktivnoj veštačkoj stazi, ovde su i dvojica naših sudija koji su osim suđenja angažovani u radu IRF kongresa. Naš klub Liman po drugi put uspešno organizuje Evropski kup Struma 2010 u Bugarskoj.

2011.god.

Na našem najvećem skijaškom centru, Kopaoniku, organizovali smo ,,Snow park“ zajedno sa Dejanom Radovićem i njegovom firmom Pasaz-advertising potpuno besplatno za sve goste tokom četiri zimska meseca.

Iako ekonomska kriza dostiže svoj maksimum, NK Liman uspeva da organizuje Evropski Kup Nišava 2011. sa visokim standardima koje je postavio na ranijim takmićenjima, sa pokroviteljom, gradom Nišom. Beogradsku regatu organizujemo ovaj put tako da su ućesnici koji su želeli mogli brodom Trajan iz Zemuna da budu odvučeni do starta u Batajnici.

Na TID regati ove godine veslamo od Passaua/Erlaua do Beča. Organizujemo odlazak na regatu Voga Longa u Veneciji a sa nama je i Jovan Memedović koji uz našu pomoć snima ovu regatu za kultnu TV emisiju ,,Sasvim prirodno“.

Po prvi put organizujemo kamp za perspektivne sportiste u Niškoj Banji, gde pripreme i obuku imaju naši najmladi uspešni rafteri.

Takođe po prvi put učestvujemo i organizujemo seminar za trenere i sve zainteresovane takmičare sa temom ,,tehnika veslanja i priprema takmičara“. Seminar vodi svetski stručnjak Robert Kazik, podpredsednik IRF-a, praktični deo je na Nišavi, a teoretski u Niškoj Banji, gde se takodje odvija i obuka rafting vodiča ovaj put sa međunarodnim licenciranjem, koju drži Pastir Aleksandar, a mi obezbeđujemo svu opremu i logistiku.

Prvaci države i reprezentacija Srbije su devojke Limana, stvaramo prvi juniorski rafting tim Srbije koji se uspešno takmiči sa mnogo starijim i iskusnijim timovima.

Na svetsko prvenstvo u Kosta Riku uz pomoć Ministarstva omladine i sporta odlaze naša tri predstavnika sa tri projekta – 1. Rafting ergometar 2. Povezivenje FISU sa IRF-om 3. Rafting kao olimpijski sport. Ova tri naša predstavnika: Rajković, Furtula i Purjakov postaju članovi komiteta za međunarodne odnose u IRF-u. U Kosta Riki smo podneli kandidaturu za organizaciju svetskog prvenstva u Srbiji 2013. godine.

2012.god.

Naš juniorski tim cele zime redovno trenira u teretani.

Za Bogojavljenje 19. Januara obezbeđujemo preko 150 plivača za časni krst na zemunskom keju uz blagoslov patrijarha Irineja.

Odlazimo na pripreme sa našim juniorskim timom na Nišavu u dva navrata po sedam dana.

Veslamo Drinu od Peručca do Save.

Bili smo na Evropskom rafting kupu u Hrvatskoj, BIH i Bugarskoj. Organizujemo Kup Evrope Niš 2012. i naši juniori postaju vice šampioni Srbije u seniorskoj konkurenciji i plasiraju se za odlazak na Evropsko prvenstvo u Višem Brodu.

Dunavsku regatu TID veslamo od Beča do Budimpešte i delom kroz našu zemlju.

Sedmu Beogradsku regatu uspešno organizujemo u saradnji sa opštinom Zemun.

Uvačka regata na radonjskom i uvačkom jezeru sa velikim brojem učesnika je več 15. po redu.

Vlasinsku regatu po prvi put organizujemo sa turističkom organizacijom Surdulica koja se pokazala kao vrsni domaćin i predsednik opštine gos. Novica Tončev  je na naše veliko zadovoljstvo od dana regate pa na dalje izdao dekret o zabrani vožnje motornim plovilima po Vlasinskom jezeru. Na svetskom prvenstvu u raftingu za juniore po prvi put  momci Limana brane boje Srbije na reci Vltavi u Češkoj kao i jedan naš član u veteranskoj konkurenciji.

 2013. god.

Zimske pripreme smo radili u teretani svakodnevno.

Patrijarh Irinej je služio liturgiju u Zemunu gde je preko dvesta plivača plivalo za Bogojavljenje, a mi smo se brinuli za njihovu bezbednost.

Suorganizatori smo državnog prvenstva na rafting ergometrima na DIF u. 

Osvojili smo dve bronzane medalje u juniorskoj konkurenciji na Državnom prvenstvu Kajakaškog saveza na kanu ergometrima.

U Novom Sadu smo učestvovali na Državnom prvenstvu u veslanju. I ove godine su naši juniori najperspektivniji tim i odlaze na pripreme na Nišavu.

U rano proleće veslamo Rzav pre izgradnje brane. Bili smo na Limskoj regati.

Mi i ove godine organizujemo Evropski Kup Nišava 2013. uz učešće 29 timova, kao i otvoreno univerzitetsko prvenstvo.

Na EC u Banja Luci naši momci postaju vice šampioni Srbije i obezbeđuju odlazak na Evropsko prvenstvo 2014.

Veoma uspešno organizujemo osmu Beogradsku regatu, petnaestu Uvačku regatu, drugu Vlasinsku regatu i prvu Smederevsku regatu sa našim prijateljima iz kluba Metalac , a pokrovitelj je grad Smederevo sa turističkom organizacijom. Takođe po prvi put sa našim bratskim klubom Kanjon organizujemo regatu Banja Luka – Beograd u dužini od preko 500 km, a na cilju su nas dočekala dva ministra iz Republike Srpske sa puno novinarskih i TV ekipa.Kombijem i veslačkom prikolicom odlazi naših devet članova.

Prva Grande odiseja počinje veslanjem u Nemačkoj , Dunavom. Zatim u Francuskoj na Rajni, pa u Švajcarskoj na jezeru Lucern, kao i u Italiji na jezeru Isar i i na kraju na Jadranskom moru, što je ukupno 11 dana, 2300 km i 8 zemalja.

Učestvovali smo na državnom prvenstvu u veslanju na Adi Ciganliji.

Na Novom Zelandu smo imali prezentaciju našeg kluba i prvog rafting ergometra.

2014. god.

Bogojavljenje, odnosno plivanje za časni krst,  uz učešče 380 plivača obezbeđivali smo i ove godine, a Patrijah Irinej je osveštao ovaj događaj.

U Novom Sadu smo učestvovali na prvenstvu Srbije na veslačkim ergometrima.

Veliki Rzav smo veslali u rano proleće i ovog puta smo došli do Visočke Banje. Tara i Durmitor su bila naša sledeća destinacija. Drinska kajakaška regata je prvih dana bila obasjana suncem, ali zadnju etapu smo prekinuli zbog hladnog i lošeg vremena. Pripreme našeg juniorskog tima su obavljene na ekstremno visokoj Nišavi.

Poplave i vanredna situacija nas je odvela u Obrenovac gde su naši momci među prvima šest dana i noći spasavali građane, pokazali svoje umeće i hrabrost i pokazali se pravim herojima.

Evropski Kup Niš 2014. smo morali da otkažemo dan uoči takmičenja zbog vanredne situacije koja je zadesila našu zemlju. Nakon tri nedelje uz velike napore smo uspeli da odlično organizujemo ovo međunarodno takmičenje.

Učestvovali smo na Euro kupu u Bugarskoj i Banja Luci gde smo postigli solidan rezultat. Evropsko prvenstvo u raftingu je ove godine organizovano u Slovačkoj u Člunovu kod Bratislave gde su naši momci predstavljali Srbiju u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji.

Na obeležavanju svetskog dana u raftingu, na Drinskoj regati u Ljuboviji, primili smo orden časti.

Beogradska, Uvačka i Smederevska regata su skromno obeležene zbog katastrofalnih poplava koje su nas zadesile. Vlasinska regata, treća po redu, uz učešće puno stranaca bila je izuzetna i ove godine.

Grande odiseja, druga po redu, je trajala 14 dana. Veslali smo Vlasinsko jezero, u Bugarskoj jezera Conevo, Berelik i Široka poljana, reke Kamčija, Veleka i naravno Crno more, severni i južni deo.

Državno prvenstvo u raftingu organizovali smo u Zubinom Potoku na Ibru i napravili novu rafting stazu sa krčenjem stabala, postavljanjem ogromnih stena u korito reke i projektovanjem takmičarske staze, uz veliku pomoć opštine.

Na državnom prvenstvu u veslanju na Savskom jezeru takmičili smo se u disciplini skif i dvojcu bez kormilara.

Rafting regatu Banja Luka – Beograd po drugi put smo organizovali veoma uspešno sa našim bratskim klubom Kanjon i ove godine su nam ministri i mediji priredili jedinstven doček u Beogradu.

Autor: Stefan Purjakov

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial