REGATE

REGATE

Regate u Srbiji i van nje organizujemo sa ciljem promocije veslanja kao sporta, oblika rekreacije i turizma. Ovim dajemo i svoj doprinos širenju ideje o zdravom načinu života, povezivanju sa prirodom i buđenju ekoliške svestii. U našoj organizaciji, uz zdravo i prijatno druženje želimo da  što više ljudi vidi i oseti  predivne krajeve naše zemlje koji nisu  turistički poznati.

Regate u čijem pokretanju smo aktivno učestvovali su između ostalog: Drinska, Uvačka, Vlasinska i regata na Limu.

Uvačku regatu smo prvi put organizovali 2003  sa turističkom organizacijomm „Nova Varoš“ na Zlatarskom i Radonjskom jzeru.

TID –Dunavska Internaionalna Regata je najduža i najstarija regata na svetu. Počela  je još 1956.god. 2004, smo učestvovali i vodili Dunavsku TID regatu od Ignoštata do Passaua.  2011 TID veslamo od Passaua/Erlaua do Beča. 2012. TID veslamo od Beča do Budimpešte.

2013. sa klubom „Metalac“ pod pokroviteljstvom grada Smederevo pokrećemo Smederevsku regatu.

2013. sa bratskim klubom „Kanjon“ iz Banja Luke  pokrećemo regatu od Banja Luke do   Beograd u dužini od 500km.

Regate koje tradicionalno organizujemo ili u čijoj organizaciji učestvijemo su:

VOGA LONGA VENECIJA

VOGA LONGA je jedna od najmasovnijih regata na svetu. Broj veslača iz celog sveta je između 6000 i 7000. Vesla se u svim vrstama čamaca, po nezaboravnim kanalima Venecije.

Regata se održava u znak podrške venecijanskim gondolijerima u borbi protiv motornih čamaca.

Dužina regate je 32 km a trajanje regate je jedan dan.

Na ovoj regati smo prvi put bili 2001. god.

2011. godine sa nama na regatu polazi i čuveni novinar Jovan Memedović sa ekipom kultne serije Sasvim prirodno”.

BEOGRADSKE REGATA

U Beogradu organizujemo Dunavsku i Savsku regatu. Beogradske regate imaju turistički, rekreativni, karnevalski i sportski karakter. Dunavska regata se održava se najčešće prvog vikenda u avgustu od 2006. godine.

Regatni čamci se pokreču isključivo uz pomoč vesala. Vesla se van plovnog puta desnom obalom Dunava. Svi učesnici moraju poštovati regatni pravilnik koji uključuje  zabranu konzumiranja alkohola i opijata. Organizator regate  je naš klub „ Liman”- Zemun a  pokrovitelj Opština Zemun.

VLASINSKA REGATA

Regata na Vlasinskom jezeru je održana prvi put 2012 godine. Od tada se održava svake godine. Osmislio je i organizovao zajedno sa nama poznati novinar i zaljubljenik prirode Jovan Memedović, čiju su ideju prihvatili opština Surdulica i Turistička organizacija toga grada. Upamtite ovaj dan.

“Ovo je dan za preokret. Vi se nalazite na Vlasini koju je država Srbija proglasila za “Predeo izuzetnih odlika“, zbog ove prirode, ovog vazduha i ovih divnih ljudi” – rekao je Memedović obraćajući se učesnicima prve Vasinske Regate.

Od tada do danas Liman je sa opštinom Surdulica i Turističkom organizacijom organizator i aktivni učesnik ove regate.

Predsednik optine Surdulica Novica Tončev je uveo dekret-zabranu vožnje motornih čamaca na Vlasinskom jezeru.

“Nautički klub Liman je ponosan organizator Vlasinske Regate i srećan što se ovde sa toliko ljubavi sprovodi odluka o zabrani upotrebe čamaca na motorni pogon“ Vlasinsku regatu organizujemo sa turističkom organizacijom Surdulica u avgustu.

Od 2012. godina Vlasinska regata se organizuje svake godine sa sve više kako domaćih tako i stranih učesnika.

“GRANDE ODISEJA”

Putovanje—regata koju smo nazvali „GRANDE ODISEJA“ smo organizovali prvi put 2013. godine .

Te godine smo proveli 11 dana, preveslali 2300 km i prošli 8 zemalja. U nemačkoj smo veslali Dunavom, u Francuskoj Rajnom a u Švajcarskoj jezerom Lucem. U Italiji smo bili na jezeru Isar i zatim na jadranskom moru.

GRANDE ODISEJA II je organizovana 2014.godine.

Sada smo bili 14 dana. Veslali smo na Vlasinskom jezeru u Srbiji. U Bugarskoj na jezeru Conevo, Berelik i Široka poljana. Veslali smo rekama Velika i Kamčija. Odatle smo ušli u Crno more i veslali severnim i južnim delom.

REGATA “LESNI PROFIL”

Zajedno sa udruženjem „Ekoliški pokret Zemun“ organizujemo regatu Dunavom od „Lesnog profila Kapela“ u Batajnici do „Zemunskog lesnog profila“.

Učesnici ovih regata su predstavnici Zavoda za zaštitu prirode, Ssekretarijata za zaštitu životne sredine i Ministarstva zdravlja.

Cilj ovih regata je buđenje ekološke svesti od pionira do najstarijih graana.

Uz aktivnosti na vodi i lepo druženje upoznajemo naše sugrađane sa nastankom i značajem lesa i povezanosi Milutina Milankovića sa lesnim profilima.

TV EMISIJE – REGATE

2011. godine je sa nama na regatu Voga Longa krenuo Jovan Memedović sa TV EKIPOM SERIJE „Sasvim prirodno“.

2014. godine smo vodili ekspediciju celim tokom reka Visočice i Jerme i tada su nastala dva dokumentarna filam „Čitanje reke Visočice“ i “Čitanje reke – Jerma”

2019. godine smo sa Jovanom Memedovićem išli rekom Drinom i tada su nastao serijal od šest epizoda emisije „Sasvim prirodno“ pod nazivom „Dva lica reke Drine“.

U ovom serijalu smo veslali celom dužinom Drine

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial