SVETSKO PRVENSTVO 2011.

SVETSKO PRVENSTVO U RAFTINGU

Srbija 27. u sprintu, 28. u H2H

10.10.2011.

Na Svetskom prvenstvu u raftingu koje je održano u Kostarici reprezentacija Srbije je u disciplini sprint zauzela 27. mesto od ukupno 29 ekipa. Prvog dana takmičenja u muškoj konkurenciji pobedila je ekipa Brazila dok su srebro i bronzu osvojili Velika Britanija i Italija. U ženskoj konkurenciji pobedila je ekipa Holandije, dok su drugo mesto osvojile Britranke, a treće Novi Zeland. Naši momci  su odlično taktički izveslali stazu, ali i oprezno s obzirom na veoma teške uslove i težinu staze koja na nekim mestima dostiže i 4+ na prelepoj reci Pakuare.

Takmičari su bili i dodatno opterećeni jer su spavali u kampu u šatorima na nadmorskoj visini od oko 1.300 m, gde je u obližnjem gradiću Turialbi vlažnost vazduha konstantno bila 100%.

Drugi dan takmičenja je počeo sa zakašnjenjem zbog izuzetno jake kiše koja je zasula obližnji inače aktivni vulkan Turialba koji se nešto intenzivnije dimio. Naši momci su u disciplini H2H izgubili od reprezentacije Kanade i nisu prošli u dalji krug takmičenja, zabeleživši skromno 28. mesto. Na kraju mrak je iznenadio organizatore i nekoliko najbitnijih trka je prebačeno za naredni dan.

Delegacija Rafting Saveza Srbije je u Turialbi zabeležila istorijski uspeh. Uz veoma aktivno delovanje na kongresu Svetske rafting federacije na inicijativu srpske delegacije formiran je subkomitet za Univerzitetski Rafting u okviru IRF Komiteta za međunarodne odnose. Na čelo Subkomiteta postavljen je Mr Željko Rajković, dok su punopravni članovi postali Mr Mladen Furtula i Predsednik RFSS Boris Purjakov.

Inicijativa našeg predsednika za izradu rafting ergometra dočekana je od strane članova Kongresa sa oduševljenjem i Rafting savez Srbije je dobio zeleno svetlo za definisanje disciplina i programa budućih međunarodnih Rafting Indor prvenstava. Uz pismenu podršku  IRF-a i Ministarstva Omladine i Sporta Republike Srbije RFSS će u saradnji sa firmom WEBA SPORT iz Novog Sada intenzivirati napore za usavršavanje već izrađenog prototipa.

Zahvaljujući projektu koji je osmišljen i finansiran od strane RFSS i Ministarstva omladine i sporta RFSS učestvuje i u kandidaturi za svetsko prvenstvo u Raftingu 2013. godine u Nišu. Konkurencija je veoma jaka.Japanse kandiduje već treći put, dok novi Zeland zaista nudi fantastične uslove. Za sada je iz konkurencije ispala kandidatura Australije…

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial