SNOW KAYAK/SNOW RAFTING

Članovi našeg kluba, pored sportova na vodi, često uživaju i u zimskim sportovima. Pored klasičnih sportova, isprobali smo i neke nove, kao što su snow kayak i snow rafting. Pogledajte u fotogaleriji i uverite se da je i ovaj sport zanimljiv!

SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC

SNOW PARK

Krajem 2010 god. pokrenuli smo “lavinu” i nastao je “Snežni park Kopaonik” na prostoru od oko 5,5 hektara, postoji : “tubing” staza , dragon tobogan, avantura park. Ima i multifunkcionalnu stazu za snow rafting, snow kajak,  sankanje i mauntin bajk, “ekstrim” poligon sa trampolinom, naduvani dušek za doskok, dva igloa od 50 m2, dečiji snežni park, lavirint. U dva igloa vikendom se odrćžavaju žurke i promocije velikih kompanija koje finansiraju park. Sve to BESPLATNO na jednom mestu u centru Kopaonika na Malom Jezeru pored noćne staze gde smo i mi dodatno osvetlili ceo ovaj prostor. Sve to je napravljeno uz pomoć jednog čoveka Dejana Radovića i firme Pasaž-advertising.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA
SAMSUNG DIGITAL CAMERA
SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Snowrafting je novi sport u Srbiji, a klub “Liman” iz Zemuna je za sada jedini u zemlji koji ga praktikuje. Ukratko, to je sport u kome se niz snežnu stazu spušta s raft čamcem u kome se nalazi nekoliko turista, a raftom upravljaju dva vodiča s veslima specijalno prilagođenim za sneg. Turisti sede u raftu i na glavi imaju kacige, a na telu prsluke za plivanje. Prsluci za plivanje i kaciga služe kao zaštita od eventualnih udaraca u telo ako se raft na snowraftingu prevrne. Raft na strmini razvija brzinu od oko 60km na sat. Snowrafting staze moraju biti posebno uređene i odvojene od staza za skijaše, snow bordere ili sankaša, prolaznika, iz razloga što kada snowraft krene niz padinu, nemoguće ga je zaustaviti, te mu dva vodiča koja upravljaju raftom, mogu samo promeniti smer kretanja. Svaka nagla promena smera kretanja može dovesti u opasnost od prevrtanja celu posadu koja sedi u raftu. Staza za snowrafting mora se završavati velikim ravnim platoom. U Evropi je uobičajeno da se snowrafting izvodi na doskočištima ski-skakaonica, iz razloga što za vreme održavanja snowraftinga nije moguće odvijanje bilo kakve druge sportske aktivnosti, duge ciljne ravnine koja završava laganim usponom. Snowrafting se isključivo izvodi na snežnim utabanim stazama i nije preporučljivo obavljati spust na zaleđenim padinama, iz razloga što su brzine spuštanja veće, i samim time znatno teže vodičima snowraftinga da upravljaju raftom.

Snowkajak je takođe nov sport koji pokušavamo da afirmišemo u Srbiji. Cilj u ovom sportu je da na snežnoj stazi takmičar u kajaku sa veslom protiv svojih konkurenata koji startuju istovremeno na istoj stazi stigne prvi. Staza na kojoj se odvija takmičenje je slična bob stazi s tim da je dosta šira od iste, može imati nekoliko manjih skakaonica i jedan ili više bazena kroz koji takmičari prolaze. Ovaj paralelni spust više takmičara veoma je atraktivan jer dolazi do čestih kontakata, prevrtanja a da se pri tome čamci kreću velikim brzinama.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial